Mijn begeleider bij Buurtsport heeft gezegd: ik hoop dat jij ooit mijn dienst kunt overnemen

In de gymzaal van basisschool De Alm begeleidt Antonio Cetina een groepje jongeren bij het zaalvoetbal.

PREMIUM

In de gymzaal van basisschool De Alm begeleidt Antonio Cetina een groepje jongeren bij het zaalvoetbal. © Pix4Profs-Ron Magielse

Jongerenvrijwilliger van het jaar: nu rolmodel, later hoopt Antonio Cetina echt bij Buurtsport te werken

TILBURG – Zo’n vier tot zes uur in de week begeleidt Antonio Cetina (19) kinderen en jongeren bij sportactiviteiten in de stad. Soms zelfs leeftijdsgenoten. Dat wordt gewaardeerd: de Tilburger is gekozen tot jongerenvrijwilliger van het jaar.

Hein Eikenaar 23-10-21, 11:00 Bron: BD


Vroeger was hij keeper, onder meer bij voetbalclub RKTVV. Tenminste als je op 19-jarige leeftijd al van vroeger spreken mag. Maar eigenlijk houdt Antonio Cetina van allerlei sporten, ook basketbal en tennis. Niet voor niets deed hij de opleiding Sport en Bewegen op het ROC, waarvoor hij stage liep bij Buurtsport Tilburg. Daar ontdekte hij zijn talent om sport- en spelactiviteiten voor jongeren te begeleiden en bleef er hangen als vrijwilliger.

Probleemjongeren

Eerst in zijn eigen wijk (Reeshof), inmiddels kennen ze hem op meerdere plekken in de stad. Als een sociale jongen, altijd netjes sportief gekleed, verantwoordelijk en met een luisterend oor voor de deelnemers. ,,Het contact met de kinderen en jongeren vind ik mooi. Sommigen zijn net zo oud als ik. En het is leuk om in verschillende wijken te werken. Soms is dat met probleemjeugd, die al met politie in aanraking is gekomen. Maar als je iets voor ze kunt doen, ze ziet sporten en lachen, maakt dat mij trots.”

Nu helpt hij voornamelijk in Tilburg-Zuid mee waar hij, samen met een Buurtsportwerker, hoofdzakelijk potjes zaalvoetbal begeleidt. ,,Af en toe doe ik zelf mee. Voor de lol. En ik wil een beetje actief zijn, stilzitten kan ik niet.”

Rolmodel

Op advies van zijn Buurtsport-begeleider volgde Antonio de cursus Citytrainer, inmiddels is hij voor zijn grote inzet beloond met een Krajicek scholarship. Dit is een studiebeurs voor jongeren die opvallen omdat ze gemotiveerd zijn iets goeds te doen voor hun buurt. In ruil voor de beurs organiseren deze rolmodellen op en rondom hun ‘eigen’ Playground activiteiten. Antonio doet dit op de Krajicek-veldjes in zuid en de Reeshof.

Mijn begeleider bij Buurtsport heeft gezegd: ik hoop dat jij ooit mijn dienst kunt overnemen

Antonio Cetina

En dat naast zijn studie Sociaal Werk niveau 4 aan het ROC, die hij momenteel volgt. Het lijkt hem mooi om straks echt als Buurtsportwerker, in dienst van de gemeente, aan de slag te gaan. Hij lacht: ,,Mijn begeleider bij Buurtsport heeft gezegd: ik hoop dat jij ooit mijn dienst kunt overnemen.”

Winnaars

Antonio krijgt de jongerenvrijwilligersprijs uitgereikt op 12 november tijdens een besloten avond bij Interpolis. Tijdens de avond worden tevens de winnaars bij de volwassenen en de organisaties bekendgemaakt. In beide categorieën zijn drie genomineerden waarop nog tot en met tot en met 1 november kan worden gestemd via vrijwilligerstilburg.nl/stemmen.

Nieuws van locatie

Lessen deze week

Tags

Contact
Buurtsport.nl Papendorpseweg 99 | Postcode 3528 BJ Utrecht Telefoon: 06 87026424 Monarchvliderlaan 38 3544 DA Utecht E-mail:info@buurtsport.nl KvK 65799399 Fiscaal nummer 856264556
Clienten Services